Ta sałatka z pomidorów zyskuje na smaku dzięki jednemu składnikowi. Mało kto by na to wpadł
Pomidory należą do jednych z najbardziej lubianych warzyw na całym świecie. Trudno się temu dziwić, wszak mają doskonały smak i ciekawą konsystencję. Łączą bowiem w sobie smak słodki i kwaśny, a także soczystość i twardość. Ja lubię je pod każdą postacią, jednak najbardziej te świeże. Lubię robić z nich sałatki, bo to takie proste, a smak doskonały. Jednak jedna wersja sałatki jakiś czas temu zaskoczyła nawet mnie. Nie polano jej oliwą, a zupełnie innym tłuszczem. I właśnie ten tłuszcz decyduje o smaku całości.
Jakie pomidory wybrać na sałatkę?
Latem wybór pomidorów jest naprawdę duży. Zwłaszcza jeśli wybierze się na bazarek. Tam można kupić przeróżne pomidory gruntowe. Wśród nich prym wiodą pomidory malinowe, które lubią chyba wszyscy. Ja też bardzo je cenię nie tylko za doskonały smak i mięsisty miąższ, ale też za to, że mają cienką skórkę. Dzięki temu przyjemnie się je zajada w każdej postaci. Podobnie dobrze sprawdzą się tu pomidory bawole serca, tyle, że mają większe rozmiary. Jeśli jednak wolicie bardziej kwaskowe pomidory, wybierzcie podłużne odmiany. Zwykle mają one jednak grubszą skórkę i są mniej mięsiste. Dostępne są jednak w kolorze czerwonym i żółtym, co może uatrakcyjnić wygląd sałatki. Dobrym pomysłem jest też połączenie w tej sałatce różnych odmian pomidorów, o różnych kolorach i rozdrobnieniu.
Jak zrobić sałatkę z pomidorów i palonego masła?
Ta sałatka z pomidorów jest niebywale prosta do przygotowania. Palone masło wprowadza do tej niej niepowtarzalny, orzechowy smak. I dlatego naprawdę warto jej spróbować.
Przepis: Pomidory z palonym masłem
Aromatyczna sałatka z pomidorów polanych palonym masłem
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 3 duże pomidory
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła
- sól, pieprz
- świeża bazylia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie pomidorówDuże pomidory umyj, pokrój w grube plastry, usuń z nich twarde kawałki. Plastry ułóż na talerzu. Małe pomidorki umyj, osusz, przekrój na pół. Posyp nimi plastry pomidorów. Całość oprósz solą i pieprzem.
- Wykańczanie sałatkiCebulę i czosnek obierz, pokrój w cienkie plasterki. Posyp nimi pomidory. Masło rozpuść na patelni na średnim ogniu. Podgrzewaj je, aż zacznie się pienić i lekko się zrumieni. Ciepłym masłem polej pomidory. Sałatkę udekoruj listkami bazylii, od razu podawaj.
Sałatka z pomidorów i palonego masła – wskazówki
Oto kilka podpowiedzi dotyczących sałatki z pomidorów i palonego masła.
- Masło do tej sałatki należy lekko zrumienić, jednak nie powinno zrobić się ciemnobrązowe. Wtedy bowiem będzie spalone i nada się tylko do wyrzucenia. Masło podgrzewamy tylko do tego czasu, aż zacznie wydzielać orzechowy aromat. Po tym czasie należy je od razu zdjąć z ognia.
- Jeśli chcecie, by sałatka z pomidorów miała wyraźniejszy smak, możecie ją dodatkowo skropić octem balsamicznym lub sokiem z cytryny. Dobrze też będzie do niej pasować pokruszony ser feta lub ser kozi, a także świeża bazylia lub natka pietruszki.
- Sałatkę z pomidorów najlepiej jest podawać od razu po polaniu ciepłym masłem. Wtedy smakuje najlepiej.
- Pomidorową sałatkę z palonym masłem można jeść na przekąskę lub podać, jako dodatek do dań obiadowych.